Samlingarnas innehåll

Hallen

Vårt mångåriga arbete har resulterat i följande:

Därtill kommer föremål som bensinpumpar, mjölkflaskor, gjutmodeller, hästvagnar, träfat, elmotorer, motorcyklar, manglar, handverktyg, separatorer, brandsprutor, spisar, symaskiner och gräsklippare uti våra hyllor och pallställ. Uppskattningsvis finns det omkring 500 enheter i den storleksordningen att de kräver trucklyft vid flyttning. Den totala vikten beräknas uppgå till 1500 ton och samlingarna kräver ungefär 3000 kvadratmeter lageryta. Ett mycket stort antal av de församlade maskinerna är idag helt unika och de enda kvarvarande av sitt slag. Samlingarna vid Rubens är troligen landets mest innehållsrika och sannolikt en av de största i Europa av sitt slag.

 

Sept 2009

Året 2009 har ur samlarsynpunkt i många stycken varit en ljus och spännande säsong. Flera höjdpunkter har under våren och sommaren kunnat anslutas till samlingarna och förtätat dess innehåll.  

Rubens Maskinhistoriska Samlingar har berikats med ytterligare ett intressant motor.

En Albin motor, nr 83 tillverkad 1913 vid L.A. Larsson Gjuteri och mekaniska verkstad, Kristinehamn. Motorn har blivit oss skänkt av Thore "sme" Andersson, Götene, som är uppväxt med motorn i sin fars båt. Vi på Rubens är tacksamma för detta tillskott som ytterligare förstärker innehållet i våra samlingar.    

(klicka på bilden för att se den större)

Munktells Bandtraktor. En av de få kvarvarande Munktells bandare som påträffats har nu fått en plats i samlingarna. Denna modell tros vara typ AF, försedd med 6 cyl Volvo. Rubens har sedan tidigare resterna av  en annan Munktells bandmaskin typ AE.

 (klicka på bilden för att se den större)

Men det är inte nog med det.

För vi gläds mycket över denna Fordson på Svedala band, efter Trackson system. Det var den första Fordson bandaren vi var i kontakt med på riktigt och nu har vi fått möjlighet att införliva den i samlingarna. 

(klicka på bilden för att se den större)

Vi tycker, att det måste vara en av de snyggaste bandarna som gjorts.

 

FENIX  Lokomobil 

Men årets höjdpunkt måste ju ändå vara denna 4 hkr  ” Fenix ” lokomobil som anslöts till samlingarna under sommaren. Välkänd för de flesta som tar del i sammanhanget och en klar attraktion är denna lokomobil tillverkad 1884 vid Torps mekaniska Verkstad, Moheda.

Med tillverkningsnummer 44 kvalificerar den sig till de allra äldsta bevarade Torps lokomobilerna och den kommer nu in i ett sammanhang tillsammans med vår fina, Munktells ”Express” lokomobil från samma år och Kristinehamns lokomobilen byggd året efter. Tillsammans representerar de tre Sveriges främsta tillverkare i mitten av 1880 talet, och har nu gett ytterligare spänst i vår lokomobil samling. 

  (klicka på bilden för att se den större)

Därtill har kommit ett flertal andra små eller stora tillskott har under året berikat samlingarna, men vilka vi väljer att inte har ytterligare presentera just nu.

(Klicka på vänta.. ifall inte navigeringsfältet syns)

 

 

Modified  2014-06-13


Address Phone Email

Rubens Maskinhistoriska Samlingar
S-533 91 GÖTENE
Sweden

 +46 511-505 35

info@rubens.se
order@rubens.se