Oidentifierade maskiner

Vi har några maskiner som vi vill ha mer information om. Kan ni hjälpa till?

Välkomna att bese även våra utlandstillvända sidor ”unidentified engines”, där vi under respektive språk har placerat de maskiner som tros härstamma från respektive språkområde.   

Nyhet: Upprop Tidan

Nyhet: Upprop Regulax

Okänd A

Okänd B

Salamotorn

Gloriamotorn

 

Råoljemotorn "Tidan", Mariestad

  • En andra motorfabrik fanns i Mariestad. Motorfabriken Tidan vars innehavare G. Karlsson var mer känd som "kvarnasme'n". Vi är några stycken som nu börjat att söka lära oss mer om denna tillverkning. Inte mycket är känt, så har ni det minsta att tillföra, hör av er till info@rubens.se

Regulax

  • Regulax motorer tillverkades i Mariestad 1919-1937. Åke Möller skriver om dess historia och önskar komma i kontakt med alla som har något att informera om gällande företagets historia och produkter. Motorlista, i ett försök att inventera befintliga Regulaxmotorer, har vi varit Åke behjälplig med och lyckats få grepp om 21 st. Det finns anledning att tro att det finns fler, så vi ser fram emot att höra från dig som har eller vet om någon Regulax motorn, antingen till artikelförfattaren Åke Möller eller till oss på info@rubens.se.

Okänd A

OkändA-1 OkändA-2
  • Följande motor betecknad, OKÄND-A lever upp till benämningen liten då den är endast ca 60 cm hög. Vi vet egentligen inget om denna motor. Om någon av er vänner har en tanke åt något håll, låt oss få del av den. info@rubens.se

 

Okänd B

OkändB-2OkändB-1

 

OkändBLaurins-02XT.jpg (22615 byte)

 

Strömsjö-FRAM2XBT.jpg (71506 byte)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  • OKÄND-B Köptes en gång för länge sedan ute i Bohuslän av en lantbrukare som kallade den för FRAM. Okey inte mycket likt FRAM från Norrtälje kanske, men finns det andra förslag ? info@rubens.se

 

 

 

050204

Ytterligare en motor har nu kommit fram när Föreningen Laurin (www.l.laurin.just.nu)  under vintern hämtat en i Mellerud.  Den saknar, liksom de övriga tre, identitet varför det är ingen hjälp i det avseendet men med 4 kända motorer alla härrörande från västverige så torde det röra sig om en tillverkare lokaliserad inom området. Det ska bli intressant att få information om nästa exemplar, kanske den har tillverknings skylt?  TB

040101   

Janne Strömsjö har bidragit med en bild av sin lika oidentifierade motor, som har sitt ursprung ifrån Målösund där den köptes begagnad till en rörelse 1909.  Vi har gemensamt med Inge och Janne  bedömt dessa tre motorer vara från samma tillverkare, om än inte identiska. Med information om årtal så har vi tillsvidare fått en ålders identifiering som kan duga. Frågan är nu vem av er som har en dylik motor med namnskylt på? 

030908

Vid Målilla dagarna 2003 kontaktades vi av Inge Lindman som har en likadan motor, vilken han har namnat "Tibro Motorn". Vi har funnit att de båda motorerna är nära nog identiska i detaljer och grundutförande. Vissa skillnader i konstruktionslösningar men med all säkerhet är det samma tillverkare. Kolla om Ni har eller vet ytterligare någon liknande motor. Finns det två finns möjligen en tredje och kanske den kan ge ytterligare upplysningar.

030220

Ole Baekedal svarar på förfrågan att i en förteckning daterad 1943 finns FRAM som beteckning på 2 olika norska fabrikat av marinmotorer. Nämligen Catrinehavns Verft og Motorfabrik AS samt Ideal Mekaniska Verksted, Fredrikstad. Ole menar också att motorn "Okänd B" kan likna lite GREI motoren från Gullowsen, Oslo, om än inte helt.

030217

Vi fick av Morgan Olsson veta att FRAM också var en norsk motortillverkare som tillverkade båtmotorer ända in på 1960 talet.

Salamotorn

Salamotorn-3

Salamotorn-2

Salamotorn-1
  • Från Holland har vi fått en förfrågan om information angående vidstående motor tillverkad i Sala av Motorfirman, Joh. Svensson, Sala, Sweden. Motorn som är en encylindrig fyrtakts bensin /fotogen, kanske inte alls är tillverkad av firman ifråga, utan bara såld därigenom.  I varje fall med export marknaden i åtanke då ”Sweden” finns med på skylten.  Känner ni igen motorn eller firman är ni välkommen att höra av er till oss, info@rubens.se, eller till direkt till Holland.  Motorns ägare heter Herman Mulder.

 

Gloriamotorn

Gloria-04

Gloria-06

Gloria-01

Vi har varit längst in i ett av våra förråd och tittat på vår GLORIA MOTOR.

En tändkulemotor på rea försedd med en axel och skaklar för häst, i vilket utförande de ofta kallas ”kärrmotor”

Skylten säger GLORIA MOTORN , No18,   8 hk. 550 vpm, Kom.Bol. Erikson & Clausen, Stockholm.  Vi tror inte att firman byggt dessa motorer utan troligen bara sålt dem i sitt namn efter att beställt dem från någon motortillverkare. Men vilken motortillverkare kan tänkas ha gjort motorn?  Är det någon som vet mer om detta eller har några förslag, så välkomna. 

050707 har vi från Thomas Davidsson erfarit att Gloria motorer tillverkades vid Sölvesborgs Gjuteri och Mekaniska Verkstad. Måhända att denna är en sådan. Thomas nämner att de gjordes på 1920-talet och i ett antal av ca 100 st. Tack Thomas.

Är det någon som har ytterligare kommentarer?

031229, meddelar Janne Strömsjö, Borås, att han har en motor som är i det närmaste identisk med vår Gloria. Hans motor saknar namnskylt och  därför har han sökt information om dess identitet under en tid. Tre helt oberoende  personer har varit inne på om det kan vara en ”STAL” motor. En tillverkare vi aldrig hört talas om?

Finns där någon som vet om STAL?  Eller är det kanske Laval Bergsund som menas?

080411. Lars Thulin informerar om följande kring STAL (Svenska Turbinaktiebolaget Ljungström i Finspång):

När bröderna Ljungström behövde verkstadslokaler köptes Nordiska Motorfabriken - 1911 Finspång - som praktikant på STAL har jag en minnesbild av gammalt tändkulemotor skrot - det är sannolikt att viss tillverkning av Nordiska Motorfabrikens motorer gjordes under STAL:s första tid i Nordiska Motorfabrikens övertagna/köpta verkstadslokaler. Min mors kusin Ivar Hallström - Köpings Mekaniska Verkstads släkten - var verkstadsingenjör på STAL - om han varit i livet kunde förmodligen denna min förmodan ha bekräftats. Hälsningar, Lars Thulin
 

 

(Klicka på vänta.. ifall inte navigeringsfältet syns)

 

Ändrad 2014-06-13


Adress Telefon Epost

Rubens Maskinhistoriska Samlingar
533 91 GÖTENE
Sweden

(+46) 0511-505 35
 

info@rubens.se
order@rubens.se